چای ایرانی

مطالب آموزشی و ترویجی درباره چای در ایران و جهان

مطالعه تخمین نیاز آبی و حجم آب آبیاری باغ های چای گیلان برای آبیاری تحت فشار
نویسنده : سید محسن سنجری - ساعت ٧:٥٠ ‎ق.ظ روز ۱۳٩۳/٢/٢٩
 

به علت اهمیت منابع آب و وقوع بحران جهانی آب در آینده ای نه چندان دور که ناشی از افزایش تقاضا برای این ماده حیاتی و ضروری بوده، مساله تضمین تامین آب برای آینده جوامع بشری مطرح است. بنا براین، نه فقط لازم است که در تمامی طرح های عظیم کشاورزی، صنعتی و یا تامین آب مشروب جوامع بزرگ نیازهای آبی دقیقا محاسبه شود، بلکه باید کوشش کنیم بهترین روش های محاسبه شبکه های آبیاری را به کار گیریم. لازمه طراحی شبکه های آبیاری تحت فشار محاسبه نیاز آبی و تعیین دبی ماکزیمم بر مبنای مطالعات منابع خاک و آب و شرایط اقلیمی وعوامل اقتصادی و کشاورزی منطقه می باشد. در این مقاله نقش این مطالعات برای تعیین نیاز آبی در آبیاری تحت فشار بر مبنای داده های اقلیمی استان گیلان (به ویژه رشت) مورد بررسی قرار گرفته است. با تنظیم یک الگوی کشت: چایکاری (50 درصد)، درختکاری (16.5درصد)، صیفی کاری (4.5 درصد)، زراعت های علوفه ای (4 درصد)، زراعت هایی که آبیاری نمی شوند 25 درصد و با تاکید بر زراعت چای درمنطقه رشت و فومنات نیاز آبی برای طراحی شبکه های آبیاری تحت فشار با روش بلینی- کریدل و نیازهای آبی گیاهان الگوی کشت تعیین گردید. محاسبات به عمل آمده نشان داد که: نیاز آبی ماکزیمم ماهیانه با بازده آبیاری 90 درصد به روش تحت فشار در محل مصرف برای چایکاری 210، درختکاری 115.5، صیفی کاری 170 و در زراعتهای علوفه ای 172 میلیمتر است. ارتفاع آب آبیاری سالیانه با در نظر گرفتن بازده کل، برای چایکاری 480، درختکاری 268، صیفی کاری 350، زراعتهای علوفه ای 430 میلیمتر و حجم خالص آب آبیاری سالیانه مورد نیاز گیاهان الگوی کشت ابتدای شبکه 4257 مترمکعب در هکتار است.

 

نویسنده: محمد محمدی فتیده

منبع: علوم کشاورزی ایران 1379; 31(2):279-292

لینک دانلود متن کامل مقاله:

http://sid.ir/fa/VEWSSID/J_pdf/51313790218.pdf