چای ایرانی

مطالب آموزشی و ترویجی درباره چای در ایران و جهان

پاسخ به سئوالات و نظرات
نویسنده : سید محسن سنجری - ساعت ۸:۳۱ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۳/٢/٧
 

با سلام

با توجه به این که مدت زمان اندکی از راه اندازی این وبلاگ می گذرد؛ اما کاربران با نظرات خود من را دلگرم به ادامه دقیق تر این مسیر نموده اند. لذا برای این که پاسخ های هر مطلب لزوما در ذیل همان مطلب آورده نشود و شاید آن سئوال جنبه همگانی داشته باشد و حتی از طریقی غیر از این وبلاگ پرسیده شده باشد؛ تصمیم گرفتم آنها را در قالب یک عنوان مجزا ارائه کنم. 

1-     درمورد مطلب صادرات چای ایران پرسیده اند« آیا کل این چای ها ایرانی است» در واقع طرح این سئوال از آن جهت است که ما کشوری مصرف کننده چای هستیم و تولیدمان جوابگوی نیازمان نیست و باید از دیگر کشورها چای وارد کنیم. البته این مطلب جای بحث بیشتری می طلبد. ولی در کل می توانم بگویم با توجه به قیمت بسیار اندک چای های صادراتی و نمونه هایی که از گمرک برای اعلام نظر ارسال شده و دیده ام (به ویژه گمرک مشهد) این چای ها بیشترش ایرانی است. اما این را باید در نظر گرفت که بخشی از آنها چای سنواتی یا همان چایی است که در گذشته تولید شده و در انبارها مانده بود و به تدریج به مقاصدی صادر می شود. این نوع چای ها لزوما به مصرف انسانی نمی رسد. مثلا چای صادراتی ایران به هلند عمدتا به مصارف جانبی مثل استخراج کافئین یا تولید محصولات دیگر اختصاص می یابد. همان طور که می دانید کافئین یک ماده بسیار پر کاربرد در صنایع دارو سازی به ویژه در داروهایی مثل نوافن است که تولید آن از طرق دیگر شاید گران تمام شود. امیدوارم در این زمینه محققان مطالب خود را برای درج در این وبلاگ ارائه کنند.

2- کاربری سئوال کرده اند این کدهای مربوط به چای در آمار صادرات و واردات چیست یا نحوه توصیف آن مثل چای خرد نشده در بسته بندی کمتر از ده کیلو و از این قبیل. باید بگویم با توجه به استقرار سازمان جهانی تجارت و  الحاق کشورها به این سازمان و به منظور ایجاد هماهنگی در تجارت بین المللی محصولات کشاورزی یک سیستم طبقه بندی برای شناسایی کالاهای تجاری توسط این سازمان وضع شده است که بر اساس آن کالاهای تجاری با کدهای 4 تا 12 رقمی شماره گذاری می شوند و با اضافه شدن تعداد کدها، مشخصات کالا با تفصیل بیشتری ارائه می شود.

در ضمیمه 1 موافقت نامه اروگوئه تعریف مشخصی از محصولات کشاورزی ارائه  شده است که تا حدی با درک عمومی از این محصولات متفاوت است. 

کلیه کالاهای مندرج در فصل 1 تا 24 سیستم هماهنگ توصیف و کدگذاری کالا به استثنای ماهی و فراورده های آن به علاوه فهرستی محدود از کالاهای فصول 29، 33، 35، 38ف 41، 43، 50 تا 53 در این موافقت نامه کالای کشاورزی شناخته می شوند.(فصل 9 به قهوه، چای و ماته اختصاص دارد.) فصل 53 به کتان خام و 52 به پنبه خام و حلاجی شده اختصاص دارد که کالای کشاورزی به حساب نمی آیند.   البته برای مطالعه بیشتر می توانید به سایت سازمان جهانی تجارت به نشانی www.wto.org مراجعه کنید.

3- سئوال کرده اند منابع یا کتاب هایی که تاکنون درباره چای در ایران چاپ شده ذکر کنم. به زودی این کتاب ها را همراه شرح مختصری از آنها در مطلبی جداگانه معرفی خواهم کرد.

4- در مورد سرگذشت واقعی ورود چای به ایران کتابی در دست انتشار است. اماقطعا موضوع عصا و پنهان کردن دانه های چای یک افسانه است و شاید ما دوست داریم وقایع را مثل فیلمسازان کمی دراماتیک نشان دهیم.

5- در مورد سطح زیر کشت چای و تولید داخلی پرسیده اند. این مطلب هم جای صحبت فراوان دارد ولی بنا به آمار مرکز تحقیقات چای کشور سطح زیر کشت چای ایران حدود 31500 هکتار است که 90 درصد ان در گیلان و بقیه در مازندران قرار دارد. تولید چای ایران در سال 1392 نیز معادل 20500 تن بوده است.